B U R Č I A K


Odkalený burčiak

Kolega si prezeral stránku obcan.sk, tak ma napadlo, či neexistuje aj stránka burciak.sk. Počas týchto jesenných dní by každý chcel piť burčiak. Len čo niekoho stretnem, tak sa ma pýta, či už mám burčiak. No... urobil som mušt, už kvasí, tak by mal byť aj burčiak. A že či ho sám pijem? Ale ja som aj rezal, kopal, postrekoval... a veru sám som bol. Nevravím, za pohár ho okoštujem, ale už to nie je to povestné predpisové vymieňanie krvi (vypiť vtedy treba toľko burčiaku, ako má človek krvi, alebo dvakrát toľko, alebo koľko váži, alebo...).

V súčasnosti platný zákon o vinohradníctve a vinárstve definuje v paragrafe 16 burčiak ako "čiastočne prekvasený hroznový mušt". V paragrafe 18 potom uvádza ďalšie podrobnosti pri nakladaní s burčiakom s tým, že jeho predaj je možný od 1.augusta do 31.decembra kalendárneho roka zberu úrody. Takže ešte máme čas na tú povestnú dobrotu.

V súvislosti s burčiakom mi nie je jasná jedná vec, s ktorou som sa doteraz nestretol, a to otázka podávania burčiaku: v akých pohároch podávame burčiak? Vie mi niekto poradiť?

Zašlite, prosím, odpoveď alebo názor na info(at)mihalko.sk.   Ďakujem.

© Barko Vinum spol. s r.o., autor: Milan Mihaľko, kontakt: info(at)mihalko.sk, posledná aktualizácia: 18.2.2013