V Y F A R B O V A N I E   S T R A P C O V


Slnečné lúče v bobuľke


Frankovka sa začína vyfarbovať

Čo spôsobuje farebnosť?

Vinič má za sebou fázu uzatvárania strapcov a nasleduje mäknutie bobuľ, kde sa budú počas 1-2 mesiacov hromadiť cukry. Modré muštové odrody sa začínajú vyfarbovať. Farebnosť spôsobujú antokyánové pigmenty, ktoré sa kumulujú v šupke a v okrajových vrstvách dužiny každej bobuľky.


Frankovka

Naša trojročná frankovka nám prinesie „panenskú úrodu“ a my dúfame, že bude sekundovať slovenským najznámejším príbuzným ako je račianska či skalická frankovka (známa skôr v kupáži ako Skalický rubín). Frankovka je typická stredoeurópska odroda, ktorá dokáze odolávať ťažším prírodným podmienkam. Dobré ročníky dávajú vína s jemnou príchuťou škorice a sušeného ovocia. Teplo, ktoré z nej sála, je dané dostatkom polyfenolov a glycerolu. Na druhej stranej môže byť tvrdá a nespútaná svojími tanínmi a kyselinami.

© Barko Vinum spol. s r.o., autor: Milan Mihaľko, kontakt: info(at)mihalko.sk, posledná aktualizácia: 18.2.2013