Z B E R

strapce Müller-Thurgau strapec Rizling Vlašský pripravené sudy pohľad na vinohrad vo Viničkách

Začiatok zberu

Zber odrody Müller-Thurgau sme vykonali 5.-6.10. Krásne slnečné, na túto dobu aj teplé počasie, a zdravé strapce nám priniesli veľa radosti a zaslúženú odmenu za celoročnú starostlivosť. Pracovníci ÚKSUP-u stanovili cukornatosť na 21.2°, čo znamená, že z hrozna je možné vyrobiť víno s prívlastkom neskorý zber.

Nasledoval rizling

Slnečné počasie pokračovalo aj nasledujúci týždeň. Rizling Vlašský sme zbierali 13-14.10. v plnej aromatickej zrelosti. Hrozno bolo opäť osvedčené pracovníkmi ÚKSUP-u – cukornatosť v tomto prípade bola 19°. Môžeme sa teda tešiť na prívlastkové víno kabinet.

Spracovanie

Mušty po spracovaní hrozna boli zasírené a odkalené. Následne putovali do dubových sudov, kde sme ich zaočkovali kultúrou vínnych kvasiniek sacharomyces cerevisiae. V noci sa objavujú sny o krásnych ovocných buketoch. Kiež by to bola pravda.

Na Tokaji

15.10. sme pomáhali zo zberom hrozna v Tokajskej vinohradníckej oblasti, vinohradníckej obci Viničky, vo vinohrade u pána Juraja Buzása. Oberali sme Rizling Vlašský a Furmint. Cukornatosť oboch odrôd bola 16°. No uvidíme budúci rok...

© Barko Vinum spol. s r.o., autor: Milan Mihaľko, kontakt: info(at)mihalko.sk, posledná aktualizácia: 18.2.2013