Z B E R   Ú R O D Y   2 0 0 6

muller-thurgau

Zrelé strapce müller-thurgau

frankovka

Panenská frankovka

chardonnay

Peter a panenské strapce chardonnay

cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon

Müller-thurgau

Zber úrody sme tohto roku začali 23.9. už tradične našou najskoršou odrodou Müller-thurgau. Predchádzajúci deň hrozno osvedčili pracovníci ÚKSUP-u - hrozno dosiahlo cukornatosť 21,5°NM, čo umožňuje vyrobiť víno s prívlastkom neskorý zber. Ráno nás privítalo teplým slnečným počasím tak, ako to bolo po celý september. Doobeda bolo hrozno pozbierané a poobede sme ho spracovali. Mušt sme nechali odkaliť do ďalšieho dňa až potom putoval do sudov.

Panenské výbery z hrozna

Aj nasledujúce dni na konci septembra a začiatku októbra viniču priali. Cukor sa pomaly ale isto hromadil aj vo frankovke a chardonnay. 6.10. hrozno z obidvoch odrôd dosiahlo 23°NM a my sa už tešíme na vína s prívlastkom výber z hrozna z panenskej úrody. Nasledujúci deň sme hrozno obrali. Chardonnay sme po spracovaní nechali odkaliť, frankovka zostala ležať na šupkách ešte týždeň.

Cabernet sauvignon v polovici októbra

Po prechode studeného frontu v nedeľu 15.10. sa v noci ochladilo a prišli prvé mrazy. Slnečné počasie cez deň však pokračovalo ďalej. 19.10. bolo osvedečené hrozno z panenskej úrody s obsahom cukrov 19,5°NM.

"Vlašák"

Ešte viac radosti nám tohto roku pripravil rizling vlašský na Viničnej hore. Nádherné zdravé strapce boli osvedčené tiež 19.10. a cukornatosť dosiahla 21°NM. Hrozno sme obrali 21.10. a odkalený mušt naočkovaný aktívnymi suchými vínnymi kvasinkami putoval do sudov. Neskorý zber nás bude tešiť do neskorých nocí.

© Barko Vinum spol. s r.o., autor: Milan Mihaľko, kontakt: info(at)mihalko.sk, posledná aktualizácia: 18.2.2013